Vaksinering av elevene på Bergeland vgs

Regjeringen har bestemt at 16- og 17-åringene skal få tilbud om koronavaksinasjon, etter råd fra Folkehelseinstituttet.

Få i denne alderen blir alvorlig syk av koronaviruset, men vaksinen reduserer smittespredningen i samfunnet. Stavanger kommune vaksinerer 16- og 17-åringer med Pfizer.

Alle vil få to doser med 8-12 ukers mellomrom. Det er fordi unge har svært god immunrespons, og vil ha god beskyttelse etter første dose. Man regnes som fullvaksinert en uke etter at dose 2 er satt. Vaksinen gir god beskyttelse mot å bli så syk av koronaviruset at du må på sykehuset.

Hvis du ikke har fylt 16 år når du skal få vaksinen, må du ha samtykke fra begge foreldrene dine. Skjema for samtykke skal være utdelt til alle Vg1-elever av kontaktlærer. Ta evt kontakt med resepsjonen om du ikke har mottatt denne typen skjema.

Ta på deg en topp som det er lett å brette opp ermet på. Du vil bli spurt om du er frisk, om du har allergier, og om du har hatt reaksjoner på andre vaksiner du har tatt tidligere. Er du syk og har feber over 38 grader må vaksinasjonen utsettes.

Reaksjoner på Pfizer-vaksinen

Vaksinen settes i overarmen på den armen du ikke skriver med. Etter stikket må du sitte ned og vente i 20 minutter i tilfelle du får allergiske reaksjoner. De fleste får smerter der de blir stukket med sprøyten. Noen kan bli trøtte, få hodepine, muskelsmerter, frysninger, leddsmerter og feber. De fleste får kraftigere reaksjoner etter 2. dose enn etter 1. dose.

Hvis du får uventede, kraftige eller langvarige symptomer som kan skyldes vaksinen bør du kontakte lege.

Hvis du er syk på vaksinedagen

Er du syk og ikke kan ta koronavaksine på oppsatt dag, kan du sende mail til vaksinetjenesten@stavanger.kommune.no. Oppgi skolens navn, ditt navn og alderen din, samt et telefonnummer du kan nås på.