Referat fra møte i Pensjonistforeningen 07.05.2015

 Møte i Pensjonistforeningen Bergeland vgs

 

Referat fra pensjonistforeningens tur til Utstein kloster 07.05.2015

Det var 13 damer som tok turen i privatbiler til Utstein kloster og Pilgrimsgarden. Været var laglig. Det var ikke bruk for paraplyer.

Vi hadde omvisning på klosteret av guide fra Stavanger Museum som nå administrer klosteret. Vi fikk en grundig og interessant omvisning både i reflektoriet, kjøkkenet og kirken, samt i andre etasje som er innredet med stuer og soverom. 

1
2
3

Historikken ble fortalt fra Harald Hårfagre sin tid og fram til i dag. I 1260 ble det etablert et kloster for augustinermunker i bygningene som tidligere hadde fungert som kongebolig. Det var Magnus Lagabøter som opprettet klosteret etter at han sjøl hadde bodd der ei tid, men måtte overta kronen og flytte til Bergen. Augustinermunkene var lærde menn som kom fra hele Europa og som holdt på med boklige sysler.

Etter reformasjonen ble klosteret overdratt som eiendom av kongen i København slik alle andre klostre også ble. Senere kom klosteret i privat eie. Klosteret har sin hvite dame som åpner og lukker dører på mystisk vis. Hun bodde en gang på klosteret og var gift med eieren. Da hun lå for døden gav mannen hennes et løfte om å ikke gifte seg igjen, et løfte han ikke holdt. Og så begynte Cecilie, som kona het, å gjøre seg gjeldende.

5
6
7
8

Etter en god times omvisning kjørte vi til Pilgrimsgarden der vi hadde bestilt lunsj. Vi fikk servert ei nydelig suppe med heimebakt brød til og deretter ost, kjeks, te og kaffe.

Vi fikk omvisning og historikk her også. Vi fikk høre at det var tidligere biskop Baasland som stod i bresjen for at Utstein gamle folkeskole skulle kjøpes av Stavanger bispedømme og fungere som pilgrimsgard der folk kan komme og få nye krefter. Hele bygningen er restaurert og inneholder 8 enkle soverom med bad. Her er stue og stillerom i toppetasjen, 6 soverom ligg i første etasje, samt 2 som er laget i et tillbygg.

Vi 13 som ble med på denne turen var veldig fornøyd og hadde fått noe for både kropp og sjel. I tillegg var det Bergeland som betale regningene. Det satte vi stor pris på! Tusen takk Leif Gunnar!           

Referent Marta Hammersland